099 370 1958(Ana)
099 337 9340(Tihana)
099/4895115
Vučetinec 164, 40311 Lopatinec
biljna.mehanika@gmail.com

Ispitna stanica za pregled uređaja za primjenu pesticida

Obzirom da se na terenu susrećemo s različitim situacijama vezanim za “registraciju” novih uređaja/strojeva za primjenu pesticida, a koje su najčešće rezultat neznanja pojedinih trgovaca koji prodaju te uređaje (ne izdaju se izjave o sukladnosti za uređaje koji nisu hrvatski proizvod te se uvjeravaju kupci da su 5 godina mirni i da u vezi registracije uređaja ništa ne moraju poduzimati), niže donosimo izvadak iz Pravilnika o strojevima za primjenu pesticida koji se odnosi na nove uređaje. Točno je da se za novi uređaj ne mora obavljati pregled i da znak (naljepnica) važi 5 godina, ali:

“Vlasnik/korisnik novog stroja predaje zahtjev ovlaštenoj ispitnoj stanici za dobivanje znaka o obavljenom redovitom pregledu prije prve uporabe stroja, a najkasnije u roku od tri mjeseca od kupnje stroja.

Ako je prošlo više od tri mjeseca od kupnje novog stroja, stroj se smatra strojem u uporabi i podliježe redovitom pregledu, a sljedeći pregled treba biti za tri godine.

Uz zahtjev vlasnik/korisnik stroja mora priložiti dokaze o kupnji, dokumente s tehničkim podacima o stroju, izjavu o sukladnosti i dati na uvid valjani osobni identifikacijski dokument te dostaviti OIB vlasnika stroja.

Ako vlasnik/korisnik stroja ne posjeduje izjavu o sukladnosti takav stroj podliježe redovitom pregledu.”